mpateskuloi.gr http://www.mpateskuloi.gr Κουκουρούκου μανταλάκια Wed, 31 Aug 2016 09:10:54 +0000 en-US hourly 1 Μπούμερανγκ (ουσιαστικό) http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/boomerang-2/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/boomerang-2/#respond Wed, 31 Aug 2016 09:10:54 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1849 Μπούμερανγκ, το (ουσ.) = Οτιδήποτε πετάμε προς τα πάνω.

The post Μπούμερανγκ (ουσιαστικό) appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Μπούμερανγκ, το (ουσ.) = Οτιδήποτε πετάμε προς τα πάνω.

The post Μπούμερανγκ (ουσιαστικό) appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/boomerang-2/feed/ 0
Τοστιέρα http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/tostiera/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/tostiera/#respond Wed, 20 Jul 2016 06:41:45 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1844 Τοστιέρα, η (ουσ.) = Σολάριουμ για ψωμί.

The post Τοστιέρα appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Τοστιέρα, η (ουσ.) = Σολάριουμ για ψωμί.

The post Τοστιέρα appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/tostiera/feed/ 0
Captain America: Civil War Review by The Spoiled Brat http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/the-spoiled-brat-captain-america-civil-war/ http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/the-spoiled-brat-captain-america-civil-war/#respond Wed, 25 May 2016 11:58:49 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1826 Πήγα και εγώ λοιπόν στο σινεμά ντυμένος με το hashtag #TeamHulk (σαν να λέμε #TeamSwitzerland στην πολιτική) να δω μια ταινία που όλοι μα ΟΛΟΙ μου οι φίλοι, είτε είναι Μαρβελόπεδα είτε όχι, έκραζαν και έθαβαν και ορκίζονταν ότι δεν θα ξαναδώσουν λεφτά για Μαρβελοταινίες. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS – αν δεν το καταλάβατε ήδη από τον τίτλο. Παρά το αμείληκτο κράξιμο από κοινό και κρητικούς και σε πείσμα της ολοένα και πιο άδειας τσέπης μου, αποφάσισα να το σκάσω το δεκάευρο γιατί “τέτοιες ταινίες θέλουν σινεμά”, […]

The post Captain America: Civil War Review by The Spoiled Brat appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Πήγα και εγώ λοιπόν στο σινεμά ντυμένος με το hashtag #TeamHulk (σαν να λέμε #TeamSwitzerland στην πολιτική) να δω μια ταινία που όλοι μα ΟΛΟΙ μου οι φίλοι, είτε είναι Μαρβελόπεδα είτε όχι, έκραζαν και έθαβαν και ορκίζονταν ότι δεν θα ξαναδώσουν λεφτά για Μαρβελοταινίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS – αν δεν το καταλάβατε ήδη από τον τίτλο.

Παρά το αμείληκτο κράξιμο από κοινό και κρητικούς και σε πείσμα της ολοένα και πιο άδειας τσέπης μου, αποφάσισα να το σκάσω το δεκάευρο γιατί “τέτοιες ταινίες θέλουν σινεμά”, λέω μέσα μου. Αλλά λέω δεν κάνω το το homework μου να δω ΤΙ ΣΚΑΤΑ είναι αυτό που ΤΟΣΟ ενόχλησε τον κόσμο; Μετά από μια ενδελεχή έρευνα σε ότι σποιλεροσάιτ ξέρω, διάβασα τα εξής βασικά μείον της ταινίας:
1. Δεν υπάρχει #TeamNeither. Κοινώς η ταινία δεν δίνει χώρο στον Ελβετό της υπόθεσης να πει “όχι ρε φίλε, δε γουστάρω ούτε την ομάδα του Κάπτεν Προπαγάνδα ούτε την ομάδα της Φουσκωμένης Τοστιέρας. Θέλω να αράξω σε ένα βουνό, να βλέπω εσάς και τη μιζέρια σας και να μη με νοιάζει.

2. Δεν υπάρχει ουσιαστικό “συναισθηματικό βάθος” στην ταινία. ΟΚ, καλά όλα τα ξυλίκια αλλά δεν μας πείθει η ταινία για το δράμα της επιλογής ανάμεσα στην ελευθερία βούλησης και την επιβολή ευθυνών, ανάμεσα σε “δύο φίλους που ο καθένας στέκεται (για τους δικούς του λόγους) στην αντίθετη όχθη ενός ορμητικού ποταμού” (μπλιάχ).

3. ΠΟΥ είναι ο Θορ και ο Χαλκ?

4. Η Peggy Carter σκοτώνεται εκτός οθόνης! Μιλάμε για έναν χαρκτήρα που έχει δική του σειρά, είναι από τους πιο δυναμικούς χαρακτήρες του κόσμου της Marvel και την σκοτώνουν ΕΚΤΟΣ ΟΘΟΝΗΣ!

5. Ο κακός είναι πολύ… άνθρωπος. Δεν έχουμε Τσιτάουρι, δεν έχουμε Θάνος, δεν έχουμε HYDRA, δεν έχουμε καν έναν Ούλτρον σαν το αντίπαλο δέος των ηρώων. Ένας απλός ανθρωπάκος με ένα ύπουλο σχέδιο με σκοπό να κάνει… τι; Ούτε να κατακτήσει τον κόσμο, ούτε αν χεστεί στο τάλιρο, ούτε καν να γίνει υπερήρωας στη θέση του υπερήρωα.

6. Δεν είναι όπως στα κομικς όπου ο κάπτεν Προπαγάνδα ψοφάει στο τέλος και ενδιάμεσα πεθαίνουν και καμια 15αριά ήρωες.

7) Ο Σπάιντερμαν είναι χαζοχαρούμενος και το ξύλο που τρώει θα έπρεπε να το γλιτώνει από την αραχνοαίσθησή του.

Ας πάμε λοιπόν στον τρόπο που κρίνω τα μείον της ταινίας, ΑΦΟΥ είδα την ταινία. Έχουμε και λέμε:

teamswitzerland

1) ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να έχεις #teamNeither, εκτός αν εννοείς την #TeamHulk (απλά δεν με νοιάζει τι κάνετε, εγώ απλά θέλω την ηρεμία μου και talk to the hand στην τελική). Το όλο θέμα της ταινίας είναι το “ή είσαι μαζί μας ή εναντίον μας”. Σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν γίνεται να διαλέξεις την κουρτίνα 3. Στην τελική ο Κάπτεν Προπαγάνδα δεν είναι εναντίον του να υπάρχει έλεγχος, απλά δεν είναι υπέρ του. Σε κάποια φάση ήδη σκέφτεται να υπογράψει τη συμφωνία, αρκεί να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε “να μην πάρουν την εξουσία άνθρωποι με κρυφές ατζέντες”.

2) Οκ τίμιο επιχείρημα αυτό με το “συναισθηματικό βάθος” αλλά ήρθες να δεις ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ, όχι ένα φιλοσοφικό δράμα. Ο τίτλος λέει CAPTAIN AMERICA, δε λέει CITIZEN KANE. Δε θυμάμαι να εκτίμησε κανείς ιδιαίτερα το Unbrakeable, το Darkman και το Watchmen που βασίστηκαν στο “συναισθηματικό υπόβαθρο” και πάτωσαν στις σκηνές δράσης, το box office και τις κριτικές.

3) ΠΟΥ θες να είναι ρε φίλε; ΟΚ, δεκτό το ότι η ταινία δεν σου δίνει σαφείς εξηγήσεις για το λόγο που λείπουν από την ταινία αλλά μην ξεχνάς ότι μιλάμε για έναν Χαλκ που μας έχουν δείξει από την πρώτη ταινία ότι πρόκειται για έναν ασταθή ερημίτη που προτιμάει να κάθεται μόνος του, μακριά από τον κόσμο και γενικώς μακριά από οτιδήποτε μπορεί να το συγχίσει επειδή δυσκολεύεται να το διαχειριστεί. Και από την άλλη μιλάμε για έναν Θορ που είναι γνωστό κακομαθημένο κωλόπαιδο που απλά φεύγει και έρχεται όποτε θέλει γιατί ειναι, ξερω γω; Θεός; Εξάλλου το ίδιο έκανε και στο Age of Ultron που τους παράτησε και έτρεχε στις σπηλιές του.

4) Η Peggy Carter είναι σημαντικός χαρακτήρας. Για ποιον βλέπει τη σειρά. Ή έχει διαβάσει κάποια κόμικς. Αλλά σε αυτή την ταινία είναι 200 χρονών και έτοιμη να πεθάνει δυο ταινίες τώρα. Δεν είναι δική της ταινία και δεν έχει κανένα νόημα να χαλάσουν ολοκληρη σκηνή για να την δείξουν πώς αφήνει την τελευταία της πνοή στο κρεββάτι. ΟΚ, θα έδινε πιο δραματικό τόνο στην ταινία αλλά αν θες δες την απάντηση στο επιχείρημα 2 πιο πάνω.

5) Και ποιο το πρόβλημα με αυτό; Από πότε ένας κλασικός ευφυής mastermind είναι μείον για μια υπερηρωική ταινία; Αν αναλογιστεί κανείς, οι πιο εμβληματικοί κακοί στην ιστορία του υπερηρωικού κινηματογράφου ανήκουν στην DC (Τζόκερ, Ρίντλερ, Λεξ Λούθορ) και είναι όλοι απλά μεγαλομανείς ευφυέστατοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Το μόνο πρόβλημα είναι το γνωστό και ώς “The Joker Problem” για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω.

6) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι όπως στα κόμικς γιατί και τα κόμικς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ όπως τα κόμικς. Με πιο απλά λόγια, όπως στα κόμικς υπάρχουν καλές ιστορίες και κακές ιστορίες, έτσι και στις ταινίες υπάρχουν καλά σενάρια και κακά σενάρια. Αλλά πρέπει όλοι εμείς οι φανμπόις να καταλάβουμε ότι μια ταινία είναι ένα ξεχωριστό σενάριο από ένα κόμικ. Επειδή ο Κάπτεν Αμέρικα της ταινίας έχει το ίδιο όνομα με τον Κάπτεν Αμέρικα του κόμικ και η ταινία CIVIL WAR έχει τον ίδιο τίτλο με την ιστορία CIVIL WAR, αυτό δε σημαίνει ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σενάριο και την ίδια ακριβώς ιστορία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να κάνεις αντιγραφή του κόμικ στην μεγάλη οθόνη γιατί (για αρχή) όλοι θα ξέρουμε πώς τελειώνει η ταινία πριν καν την δούμε! Εξάλλου ο Καπταιν Αμέρικα έχει το ίδιο όνομα και σε διαφορετικές ιστορίες στα ίδια τα κόμικς και η ίδια η Marvel έχει φέρει τούμπα όλες τις ιστορίες της και τους χαρακτήρες της κάθε φορά που έβλεπε ότι οι πωλήσεις δεν τραβούσαν. Επίσης, μερικά πράγματα δεν μπορούν να μεταφερθούν αυτούσια από τα κόμικς στο σινεμά. Και μη μου φέρει κανείς σαν παράδειγμα το Sin City και τους 300 γιατί οι συγκεκριμένες ταινίες έκαναν επιτυχία κυρίως για την οπτική τους και την καινοτομία του να ξεπατικώνουν ακριβώς το κόμικ και λιγότερο για την αξία τους σαν αυτούσιες ταινίες, πράγμα που αποδείχθηκε και με την παταγώδη αποτυχία των sequels τους.

7) Εεεε, έχετε διαβάσει ποτέ σπάιντερμαν; Είναι 14 χρονών! Ήταν πάντα εξυπνάκιας σε σημείο αηδίας και ουσιαστικά η ταινία στο λέει ότι πήρε τις δυνάμεις του πριν μερικούς μήνες οπότε είναι λογικό να μην έχει 100% έλεγχο των αραχνοαισθήσεων. Αλλά και πάλι δεν θυμάμαι να τον αιφνιδίασαν και πολύ στις μάχες. Εξάλλου η αραχνοαίσθηση ουσιαστικά τον προειδοποιεί για επερχόμενο κίνδυνο, δεν του λέει συγκεκριμένα ότι πάνω στην ασπίδα έχει τον ant-man ή ότι αυτό που σου πέφτει στο κεφάλι είναι λίγο πιο βαρύ από ότι περίμενε…

Θετικά Στοιχεία:

Οι σκηνές δράσης είναι πολύ καλογυρισμένες και καθόλου κουραστικές, με αποκορύφωμα τη σκηνή δράσης στις σκάλες με τον Μπάκι, τον Καπετάνιο και καμιά 30αριά polizei. Φωτεινή εξαίρεση η άχρηστη αμερικανιά με το ελικόπτερο (εεε, βάλε το χέρι σου αλλιώς να φαίνεται ο δικέφαλος). Οι υπερήρωες παίρνουν τον χρόνο που τους αναλογεί στην οθόνη χωρίς να μας πολυζαλίζουν ή να μας λείπουν. Περισσότερος χρόνος προφανώς για Κάπτεν, Μπάκι και Iron Man, λιγότερος χρόνος για τους ενδιάμεσους γνωστούς μας και λίιιγο παραπάνω για Σπάιντι και Πάνθρο. Αν και η ταινία δείχνει να κάνει κύκλο τελειώνοντας εκεί που άρχισε, ήταν ευχάριστο να δούμε επιτέλους μια Μαρβελοταινία που δεν γυρίζεται με μόνο σκοπό να κάνει τον ενδιάμεσο για την επόμενη ταινία. Kudos για την αναφορά στο Star Wars, by the way.

Αρνητικά Στοιχεία:

america

 

Η σκηνή με τους δικεφάλους του Κάπτεν Προπαγάνδα, προφανώς όπως επίσης και γενικώς οι χαζοαμερικανιές της Μάρβελ με το άκυρο φιλί στο πουθενά γιατί, οκ δεν γίνεται να μην έχουμε ένα φιλί και μερικούς μυς και ένα ζευγάρι βυζιά σε αμερικάνικη ταινία… Επίσης προσωπικά θα ήθελα να πεθάνει κάποιος βασικός χαρακτήρας για να έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η κορύφωση της ταινίας και ας ήταν ο Hawkeye ή ο Warmachine. Επίσης, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο Βίζιον σε όλη τη μάχη στο αεροδρόμιο; Αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν ο κακός της ταινίας. Θεωρώ ότι δεν τόνισαν αρκετά τους λόγους που αποφάσισε να τα βάλει με όλους και με όλα, αν και το πιο σημαντικό είναι το “The Joker Problem” που ανέφερα παραπάνω. Ο Τζόκερ του Χηθ Λέτζερ, αν και είναι από τους πιο επικούς κακούς του υπερηρωικού σινεμά, ήταν πολύ καλός για να ειναι αληθινός. Ότι και να γινόταν στην ταινία, φαινόταν ότι ο Τζόκερ το είχε σχεδιάσει από την αρχή, ώστε μια σειρά από καταστάσεις και γεγονότα να γίνουν ακριβώς με τον τρόπο που τα σκέφτηκε την κατάλληλη στιγμή. Πάρα πολλές συμπτώσεις και αποφάσεις που έτυχε να παρθούν ώστε να ολοκληρωθεί το αρχικό σχέδιο. Το ίδιο πρόβλημα έχει και το CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR. Όλοι οι πλανήτες ευθυγραμίζονται ώστε να γίνουν πράγματα την κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί το σχέδιο του Ζήμο.

Γενικό Συμπέρασμα:

Η ταινία ήταν αυτό ακριβώς που διαφήμιζε. Μια ταινία δράσης ανάμεσα σε δύο ομάδες φίλων που βαδίζουν στην γκρίζα περιοχή ανάμεσα στο καλό και το κακό, χωρίς να είναι απαραίτητα σίγουροι προς ποια πλευρά γέρνουν. Η Μάρβελ σέβεται τους χαρακτήρες της και την ιστορία της και μας παρουσιάζει μια γεμάτη ταινία με καλογυρισμένη δράση κάνοντας έξυπνη χρήση και συνδυασμό των δυνάμεων των υπερηρώων, μερικές διάσπαρτες δόσεις χιούμορ εδώ και εκεί και με ένα αντίστροφο τουίστ στο τελικό σχέδιο του κακού που σε κάνει να φέυγεις από την αίθουσα “χορτάτος”. Δεν μπόρεσα να καταλάβω προς τι το όλο κράξιμο, αλλά οκ, δεν της δίνω και Όσκαρ. Σαφώς καλύτερο από την αντίστοιχη προσπάθεια της DC με το Batman v Superman, και σαφώς χειρότερο από το Avengers Assemble, το CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR είναι μια ταινία που λογικά θα απογοητεύσει τα φανμπόις που θέλανε κάτι πιο χαρντκορ αλλά θα ενθουσιάσει αυτούς που θέλουν να δούν μια ταινία δράσης με υπερήρωες.

The post Captain America: Civil War Review by The Spoiled Brat appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/the-spoiled-brat-captain-america-civil-war/feed/ 0
Αυτοκτονία http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/suicide/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/suicide/#respond Wed, 13 Jan 2016 09:28:00 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1822 Αυτοκτονία = Ο τρόπος του ανθρώπου να λέει στο Θεό “Δε θα με απολύσεις εσύ! Παραιτούμαι!” Φώτο: Religion Dog

The post Αυτοκτονία appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Αυτοκτονία = Ο τρόπος του ανθρώπου να λέει στο Θεό “Δε θα με απολύσεις εσύ! Παραιτούμαι!”

Φώτο: Religion Dog

The post Αυτοκτονία appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/suicide/feed/ 0
Τρίγωνο των Βερμούδων http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/trigono-twn-vermoudwn/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/trigono-twn-vermoudwn/#respond Tue, 21 Apr 2015 09:41:02 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1818 Τρίγωνο των Βερμούδων = Μια τεράστια γυναικεία τσάντα φωτο: Purse Dog

The post Τρίγωνο των Βερμούδων appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Τρίγωνο των Βερμούδων = Μια τεράστια γυναικεία τσάντα

φωτο: Purse Dog

The post Τρίγωνο των Βερμούδων appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/trigono-twn-vermoudwn/feed/ 0
3 χρονιά Αθήνα, 30 χρονών, 1000 χρόνια Ηρακλής http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/3-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1-30-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%8e%ce%bd-1000-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%82/ http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/3-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1-30-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%8e%ce%bd-1000-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%82/#respond Fri, 23 May 2014 13:20:13 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1807 Νταξ για τον ηρακλή δεν έχω τίποτα να πω αλλά δίνει μία έξτρα γραφικότητα στον τίτλο και ψήθηκα. Για τα υπόλοιπα Χατζηπαναγιά μου βόηθα. Μαλάκα σοβαρά τώρα γίναμε 30… σκατά στα μούτρα μας… Το ότι θα λέω μέχρι τα 256 μου ότι είμαι μπουμπούκι εννοείται αλλά η μαλακία είναι ότι θα είμαι ένας γραφικός γερό-μαντράχαλος που θα το λέει μόνος του. Φτάσαμε στη σκατο-ηλικία που θέλουμε να κάτσουμε, μας ενοχλεί ο θόρυβος, ο κόσμος, οι καρέκλες, οι πεταλούδες, τα βρύα, λειχήνες και δε συμμαζεύεται. Δεν […]

The post 3 χρονιά Αθήνα, 30 χρονών, 1000 χρόνια Ηρακλής appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Νταξ για τον ηρακλή δεν έχω τίποτα να πω αλλά δίνει μία έξτρα γραφικότητα στον τίτλο και ψήθηκα. Για τα υπόλοιπα Χατζηπαναγιά μου βόηθα.

Μαλάκα σοβαρά τώρα γίναμε 30… σκατά στα μούτρα μας… Το ότι θα λέω μέχρι τα 256 μου ότι είμαι μπουμπούκι εννοείται αλλά η μαλακία είναι ότι θα είμαι ένας γραφικός γερό-μαντράχαλος που θα το λέει μόνος του. Φτάσαμε στη σκατο-ηλικία που θέλουμε να κάτσουμε, μας ενοχλεί ο θόρυβος, ο κόσμος, οι καρέκλες, οι πεταλούδες, τα βρύα, λειχήνες και δε συμμαζεύεται. Δεν είμαστε 30… 60 είμαστε με σώματα που αρχίζουν να προσέχουν τι τρώνε, τι πίνουν και τους νοιάζει τι είναι τα Ω3 λιπαρά. Σκατά.

Oι γκόμενες που γούσταρες στο σχολείο είναι παντρεμένες με παιδιά και αν έχουν ήδη χωρίσει είναι μιλφάρες σε αντίθετη περίπτωση είναι σαν τη Τζέση Παππουτσή με τη θέση της ελιάς να ποικίλει, οι φίλοι σου έχουν αρχίσει να κάνουν μπιφτέκια εκεί που κάποτε είχαν μαλλιά και όσοι δεν είμαστε μπακούρια μένουμε και με τα κορτσόπαν (δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο πληθυντικός του κορτσόπον αλλά θα δε βρήκα κάτι σχετικό στο google) μας. Επιπλέον, ακούς και μια στο τόσο τη μαλακία “να πάμε κάπου καλά” λες και συνήθως πάμε κάπου που κατουράνε πρεζάκια και ξεσκατίζουν γέρους γαμώ τη @#$%$# και το &%$##@ α σιχτίρ @#%&% γαμώ. Σκατά.

Και ήρθαν και τα χειρότερα. Παλιότερα γκρίνιαζα για αυτές τις μαλλιαρές αηδίες με πόδια που λέγονται κατοικίδια. Το έβλεπα ότι ο καιρός γαρ εγγύς 3 αλλά τέτοιο πράγμα δεν περίμενα. Το παράξενο είναι ότι αυτοί που έχουν ήδη παιδιά δεν σπάνε τόσο αρχίδια. Αυτοί που δεν έχουν είναι το πρόβλημα. Αυτοί που θέλουν να γίνουν μάνες και ντρέπονται να το πουν. Σκατά.

Για να καταλάβουμε τι εννοώ. Πας να πιεις ένα καφέ με ένα φίλο/φίλη και στο 5 λεπτο αρχίζουν οι φωτογραφίες δεςτικαλόπουειναι από random ανίψια που όλα είναι πανέξυπνα, πανέμορφα, και έχουν τις χάρες όλες οπότε καταλήγεις να πίνεις μια αγκαλιά μπύρες για να μη σκοτώσεις αυτόν που σου δείχνει τις φωτογραφίες. Σκατά.

Και για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, αν είναι κάτι, όλα αυτά τα ανίψια, αυτό είναι “ίδια”. Καραφλά με στρογγυλά μάγουλα, βαριά να έχουν κανά τσοβολικό τσουλούφι. Αν πάρω το γαμοανίψι σου και το ανακατέψω μέσα σε άλλα 100 τυχαία μωρά σιγά μην το βρεις. Σου δίνω και 20 προσπάθειες. Επιπλέον, χέστηκα αν βγάζει μαλλιά. Αν έβγαζε μαλλιά σαν αυτά τα φασόλια που φυτεύαμε στο σχολείο ή έλυνε διαφορικές εξισώσεις μπορεί να άντεχα να δω μία φωτογραφία του. Σκατά.

Πάμε τώρα και στην Αθήνα. Μόλις είχα έρθει αθήνα είχα γράψει ένα κείμενο με τα σχετικά θέματα. Τρία+ χρόνια μετά αφού επήλθε και η σχετική αλλοτρίωση της χαμουτζίδικης λαίλαπας έβγαλα κάποια επιπλέον συμπεράσματα. Για τους αθηναίους ο ελληνικός βορράς είναι ένα υποανάπτυκτο εξωτικό μέρος που αποτελείται από τη θεσσαλονίκη, μία πόλη την ήπειρο και κάτι μικρά διάσπαρτα χωριά γύρω τους. Αααα κάπου έχει και πομάκους και ασφαλώς όλοι είναι παοκ, πίνουν φραπόγαλο και βουτάν μέσα κασέρι αν δεν έχουν μια μπουγάτσα εύκαιρη. Η μαλακία είναι ότι δεν υπερβάλω. Δουλεύω εδώ και 1,5-2 χρόνια σε μία εταιρία και ακόμα με λένε σαλονικιό γιατί το κομοτηναίος μεγάλο μάλλον. Και είναι και μια χαρά παιδιά, πάμε για μπύρες κτλ αλλά δε τους νοιάζει.

Επιπλέον, μετά από χρόνια πειράματα κατέληξα ότι δε θα καταλάβουν ποτέ γιατί η κέτσαπ και η μουστάρδα δεν είναι αλοιφές, τι είναι τοστ και τι είναι σάντουιτς και ότι όταν στην κομοτηνή πίναμε ούζο/τσίπουρο βύσσινο αυτοί τρώγαν βελανίδια. Εμείς, βέβαια, δεν το λέγαμε κοκτέιλ και δεν το πουλάμε 6 ευρώ οπότε από άποψη marketing νικάνε. Τέλος το μαρούσι είναι μία άσχημη εκδοχή της ξάνθης με ποιο ωραίες πολυκατοικίες και χειρότερο παζάρι. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το χαλάνδρι που είναι σαν μια μεγάλη άρτα αλλά αντίθετα με την άρτα κυκλοφορούν και γυναίκες εκεί και δεν έχω κάποια άποψη για το παζάρι του χαλανδρίου οπότε μπορεί να επανέλθω αργότερα.

Κατά τ’ άλλα, οι νότιοι μην έχοντας ανακαλύψει τις δυνατότητες της λέξης σάντουιτς έχουν δύο ταχύτητες σουβλάκι και μπέργκερ. Οκ μπέργκερ είναι το μπέργκερ αλλά ακόμα και τις αραβικές πίτες με φαλάφελ σουβλάκια τις λένε. Το οποίο σε βάθος χρόνου είναι πολύ ποιο εκνευριστικό από το ότι λένε το σουβλάκι καλαμάκι γιατί αυτό έχει μια λογική και μια ιστορική ρίζα τουλάχιστον. Τέλος, οι άνθρωποι δεν χαιρετιούνται απλά αλλά πρέπει να φιλήσεις ένα λόχο σταυρωτά αν πας κάπου με κόσμο.

Αυτά πάνω κάτω. Κατά τ΄ άλλα μια που γίναμε 30 ΄το παίζουμε και ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί και άμα κάτσει κάνα ταξιδάκι και κανά καλό live και όσο υπάρχουν μπύρες καλά θα ‘ναι. Και άμα ξέρετε και κανά καλό sysadmin πείτε μου. Καλά 40.

The post 3 χρονιά Αθήνα, 30 χρονών, 1000 χρόνια Ηρακλής appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/3-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac-%ce%b1%ce%b8%ce%ae%ce%bd%ce%b1-30-%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%8e%ce%bd-1000-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b7%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%ae%cf%82/feed/ 0
Έκανα Έρευνα http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/ekana-erevna/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/ekana-erevna/#respond Mon, 05 May 2014 12:01:22 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1802 Έκανα Έρευνα = εφετζίδικος τρόπος για να πεις “το googlαρα” φώτο: Google Dog

The post Έκανα Έρευνα appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Έκανα Έρευνα = εφετζίδικος τρόπος για να πεις “το googlαρα”

φώτο: Google Dog

The post Έκανα Έρευνα appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/ekana-erevna/feed/ 0
Γεροντοκόρη http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/gerontokori/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/gerontokori/#respond Wed, 04 Dec 2013 09:16:42 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1798 Γεροντοκόρη = Hipster Γυναίκα Καριέρας (Έμενε ανύπαντρη πριν γίνει cool η φάση)

The post Γεροντοκόρη appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Γεροντοκόρη = Hipster Γυναίκα Καριέρας (Έμενε ανύπαντρη πριν γίνει cool η φάση)

The post Γεροντοκόρη appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/gerontokori/feed/ 0
Άγχος (ουσιαστικό) http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/agxos-ousiastiko/ http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/agxos-ousiastiko/#respond Wed, 08 May 2013 10:36:08 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1786 Αυτό που λένε οι γιατροί ότι έχεις, όταν δεν μπορούν να βρουν για ποιο λόγο είσαι άρρωστος φώτο: Stressed Dog

The post Άγχος (ουσιαστικό) appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Αυτό που λένε οι γιατροί ότι έχεις, όταν δεν μπορούν να βρουν για ποιο λόγο είσαι άρρωστος

φώτο: Stressed Dog

The post Άγχος (ουσιαστικό) appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/notes-to-self/agxos-ousiastiko/feed/ 0
Ισχύς εν τη ενώσει http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/isxis-en-ti-enwsei/ http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/isxis-en-ti-enwsei/#respond Sun, 10 Feb 2013 22:22:07 +0000 http://www.mpateskuloi.gr/?p=1772 Χαίρετε μεσσιέδες και μαντάμες, Το σημερινό θέμα μας είναι ο ευνουχισμός της γενιάς μας. Φυσικά, σαν άκρως επικριτικό όν, δεν θα μείνω σε κλισέ του τύπου “μας κατέστρεψε η γενιά του πολυτεχνείου” ή “ειναι ανάδρομος ο Ερμής” ή κάτι παρεμφερές. Η ίδια η Φυσική υπάγει τους νόμους με τους οποίους κινούμαστε, και στην περιπτωση της ελληνικής πραγματικότητας, αντι της εμφάνισης της δράσης – αντίδρασης έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά το φαινόμενο δράση – δε γαμιέται. Όχι φίλτατε αναγνώστα, δεν είναι άλλο ένα άρθρο για την […]

The post Ισχύς εν τη ενώσει appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
Χαίρετε μεσσιέδες και μαντάμες,

Το σημερινό θέμα μας είναι ο ευνουχισμός της γενιάς μας. Φυσικά, σαν άκρως επικριτικό όν, δεν θα μείνω σε κλισέ του τύπου “μας κατέστρεψε η γενιά του πολυτεχνείου” ή “ειναι ανάδρομος ο Ερμής” ή κάτι παρεμφερές. Η ίδια η Φυσική υπάγει τους νόμους με τους οποίους κινούμαστε, και στην περιπτωση της ελληνικής πραγματικότητας, αντι της εμφάνισης της δράσης – αντίδρασης έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά το φαινόμενο δράση – δε γαμιέται. Όχι φίλτατε αναγνώστα, δεν είναι άλλο ένα άρθρο για την μιζέρια της κρίσης και για τη φύση της φυλής μας και πόσο χάλι μαύρο που είμαστε.

Εξηγώ για να μην παρεξηγηθώ : είμαι άνθρωπος που πιστεύει στη δόμη, στην ανάπτυξη ιδέων και στην υλοποίηση τους. Ποτέ δεν με ενδιέφερε η έννοια του αντίλόγου, ποτέ δεν παρήγαγα ουσιαστικό αντίλογο (τουλάχιστον έτσι νιώθω) γιατί πολύ απλά σπάνια μιλούσα δεύτερος. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό, λίγο τα γονικά παραδείγματα παππούδων – υπερανθρώπων, λίγο η εγγενής πίστη μου στη μαθηματική κοσμοθεωρία και στην αιτιοκρατεία, λίγο τα μυαλά μου ήταν κουνημένα, τέλος πάντων είμαστε εδώ για να κρίνουμε εσάς, παλιοκεφτέδες και όχι την αφεντιά μου. Πάντα θεωρούσα την αντίδραση ώς κάτι σχεδόν τελειωμένο, ως μια προέκταση της δράσης, ώς κάτι εξαρτημένο που ποτέ δεν θα χαράξει μόνο του την ακεραιότητα του, ώς κάτι που ουσιαστικά έχει στοιχειοθετηθεί αλλά επείδη του τη βίδωσε και θέλει να κάνει το καπρίτσιο του προσπαθεί να αντιδράσει.

Καταρχήν να δούμε λίγο τι ειναι ο νόμος Δράση – Αντίδραση. Ο νόμος Δράση – Αντίδραση μάγκες μου είναι ακρογωνιαίος λίθος της ζωής όπως την γνωρίζουμε. Είναι το κόψιμο που σε πιάνει πριν τις εξετάσεις (ναι ναι εκείνη η τετραπλή επίσκεψη της τουαλέτας και λες μα τι σκατά έφαγα χθες/πόσα κιλάς σκατούλας μπορεί να αποθηκεύσει ένας άνθρωπος). Είναι εκείνη το αίσθημα που σε πιάνει όταν μπαίνεις σε ένα μπαρ πίτα στις γκόμενες και βουλιάζεις μέσα στη τεστοστερόνη σου φτιάχνοντας σενάρια επιπέδου Ταρκόφσκι (ή Αγγελοπουλου για τους πιο ζώντες το εθνικό φρόνημα, ότι προτιμάτε κουκλεντέδες μου) με σκηνικά τύπου άμα έρθει εκείνη η γκόμενα απο τη γωνία και σου πει “Σε είδα απο μακρυά, δικέ μου και κατάλαβα αμέσως το μάγκνουμ που κουβαλάς στο παντελόνι, Έλληνα Ντέρτι Χάρι. Πάμε γρήγορα να φύγουμε απο εδώ ή ακόμα καλύτερα πάρε με στο μπαρ όπως είσαι, λεβένταγα μου.” Είναι η νίντζα κίνηση της μάνας σου, που πετάγεται από τα σκοτάδια καθώς φεύγεις και σου λέει με κρύα, νεκρική φωνή πίσω απο το αυτί σου “Έχει κρύο έξω. Πάρε μπουφάν” (καλά δεν γίνεται έτσι, βασικά απλά σε κυνηγάει μέχρι το ανσασέρ και σε παρακαλάει σαν μουσουλμάνα που προσεύχεται, αλλά είπα να του δώσω μια μπατμανική θεώρηση έτσι για το σασπένς). Είναι η ικανοποίηση που μπόρεσες να χλατσώσεις ένα τσαλακωμένο χαρτί απο τα 6.25 μέτρα στο γραφείο (κάτι κοντα στα 2 – 2.5 μέτρα δηλαδή) και να σε έχει δει και άλλος να το βάζεις. Ενιγουέι μαι φριεντς, το πιάσαμε το νόημα και τι προσπαθώ να πω, δηλαδή οτί η αντίδραση κινείται πάντα στα όρια της δράσης και σηματοδοτείται απο την μορφή της δράσης χωρίς να περιορίζεται παράλληλα σε επίπεδο μορφής, αλλά μόνο σε επίπεδο χρονικότητας. Αλλά ενάφ με το ταξιδάκι στα πέρατα της φυσικής και ας περάσουμε στο πραγματικό ζουμί.

Ένα απο τα βασικά βιοσταθμικά σημεία του ανθρώπου είναι τα 30. Είναι η ηλικία που βλέπεις πάνω κάτω που βρίσκεσαι, σε ποιον δρόμο κινείσαι, άμα έχεις απωθημένα, άμα κρύβεσαι από τον εαυτό σου, άμα πλέον δένεσαι με μια άλλη ψυχή πολυεπιπεδικά, άμα έχεις οικογένεια, άμα σου έχει μείνει καθόλου οικογένεια, άμα έχεις πετύχει κάτι, άμα έχεις ποδήλατο και έχει επιτάξει φασιστικά το αμάξι σου η αδερφή σου και για να πας σε μια δουλειά ή ένα καφέ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ 4 ΤΗΛΕΦΩΝΑ; Ε; Τέλος πάντων, όπως και να το δει κανείς, η πρώτη νιότη έχει φύγει, τα πράγματα δεν είναι τοσο αθώα & χαρούμενα και στην καλύτερη περίπτωση ο χρόνος ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του, πάντα φυσικά με την έννοια της πτώσης (σου πέφτει το ηθικό, σου πέφτει η μακαρονάδα βαριά, σου την πέφτει εκείνη η φουντωτή γκόμενα απο τη δουλειά, σου πέφτει αυτό που νόμιζες οτι δεν θα πέσει ποτέ). Σε αυτό ακριβώς το σημείο, παρατήρησα μια ειδοποιο διαφορά απο τις προγενέστερες γενιές.

Παρατήρησα οτι η γενιά μας περιμένει. Και δεν περιμένει απλά, περιμένει όπως ο τοίχος περιμένει τον Γκουσγκούνη να σπρώξει. Περιμένει απο την προηγούμενη γενιά να φτιάξει τα πράγματα και να μας τα αφήσει όπως ήταν παλια. Παιδιά δεν ξέρω αν το έχετε καταλάβει αλλά η προηγούμενη γενιά ήδη έχει αρχίσει και αριβάρει για ουρανους και παραδείσους. Δεν μπορώ να πιστεψω ότι η γενιά αυτή θα πει “έχω δεν έχω άλλα 20 χρονάκια, ας λιώσω το κορμάκι μου για να ξαναφτιάξω την κατάσταση και να δώσω δουλειά στην νεολαία, η οποία στωικά με περιμένει σε ένα μπαρ πίνοντας”. Όπως καταλαβαίνετε, η πλάνη στην οποία έχουν πέσει ουκ ολίγοι είναι τεράστια. Πολλοί συνομίληκοι έχουν μάθει να φτιάχνονται τα πράγματα απο μόνα τους και αράζουν μπροστά σε ένα κικαιώνα εξελίξεων, οπου σημειωτέον είναι ιστορική ευκαιρία καθότι ή τράπουλα ξαναμοιράζεται και εμείς απλά καθόμαστε και κοιτάμε το τρένο να περνά, στεκόμαστε σαν κονσομασιόν σε καζίνο που περιμένουμε τον χοντρό καράφλα να βγάλει κανά κωλόφαρδο μπας και κουνήσουμε λίγο την ουρίτσα μας και τσιμπήσουμε και εμείς κανά ψιλό.

Όχι μαι φριέντς, πλανόμαστε πλάνην οικτρήν αν πιστεύουμε οτι θα μας δωθεί κάτι στο τζαμπέ. Η ελληνική πραγματικότητα, ότι και αν μου λένε, ειναι μια αισιόδοξη πραγματικότητα, εξού και η αντοχή της στο χρόνο και δεν μπορεί να καμφθει. Η πραγματική κρίση κατ εμέ, βρίσκεται σε ενα πολύ πολυ μικρό και φαινομενικά ασήμαντο πραγματάκι : ότι για πρώτη φορά, η νεολαία αντιδρά αλλα ΔΕΝ δρα. Εννοείται οτι θα βροντοφωνάξεις σε αυτό που γίνεται, φυσικά και σε πνίγει το δίκιο γιατι ο μικρομεσαίος επλήγησε βαρύτατα. Αλλά και πρέπει να ενωθείς, και δεν εννοώ με σημαίες και χλαπατσίμπαλα στους δρόμους. Μιλάω να ενώσεις δημιουργικότητες ως προς την παραγωγή και όχι προς την αντίδραση, να δημιουργήσεις σωστούς πυρήνες φωτιάς (όπου φωτιά ειναι η δράση, η δόμηση, η ανάπτυξη ιδέων και όχι η αντίδραση, τα καλάσνικοφ και ο Κοστουρίτσα). Αλλιώς απλά κάνουμε σαν εκείνες τις μαλακισμένες συμμαθήτριες που γκρίνιαζαν όλη την ώρα και στο τέλος δεν τις έκανε κανείς παρέα και αυτό αντί να προκαλέσει συνειδητοποίηση, απλά προκαλούσε ποτάμια μίρλας και ακόμα περισσότερα ντεσιμπέλ. Να με συγχωράει η κοινότητα των ομοφυλόφίλων (την οποία σέβομαι βαθύτατα και θα εξηγήσω σε άλλο άρθρο και το γιατί) που θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση απο το δικό τους κόσμο, αλλά η νεολαία πρέπει να σταματήσει να ειναι άλλη μια κακιάσμένη αδελφή.

Κακά τα ψέματα, οι κώλοι σφίξαν και όντως τα κεφάλια πρέπει να χωθούν μέσα. Είναι πραγματικά κρίμα, να ξοδεύουμε την δημιουργηκότητα μας σε απατηλά όνειρα και σε φρούδες ελπίδες επαναφοράς παρελθοντικών παραστάσεων και καταστάσεων. Είναι ασύμφορο, αντιεργονομικό και δεν γίνεται να τελεσφορήσει καθότι η συνισταμένη ειναι πάντα μεγαλύτερη απο την συνιστώστα. Εγώ δεν θα έλεγα οτι το χειρότερο που έχεις να χάσεις ειναι οι αλυσίδες σου. Το χειρότερο που έχεις να χάσεις είναι εν τέλει η ψυχή σου.

Αυτά τα ολίγα, λουλουδάκια μου γλυκά. Αριβεντέρτσι και ατουταλέρ.

The post Ισχύς εν τη ενώσει appeared first on mpateskuloi.gr.

]]>
http://www.mpateskuloi.gr/mix-grill/isxis-en-ti-enwsei/feed/ 0